Byen det er verdt å besøke!

Den” lille” sjarmerende spanske byen Léon har gjennom mange år vært i hard konkurranse fra byer som San Sebastian og Cuenca om å bli kronet til Gastronomic Capital of Spain. Så gleden ble stor fra de matentusiastiske innbyggerne når utnevnelsen kom i 2018. Målet med utnevnelsen er å fremme lokal gastronomi nasjonalt og internasjonalt. Og noen av grunnene til at dommerne fra den spanske føderasjonen (bestående av matkritikere, forfattere og reisejournalister) utnevnte Léon som vinner var på grunn av deres store utvalg av lokale retter som virkelig representerer byen.

Plaza Mayor, León, Spain | ©José Luis Filpo Cabana / Wikimedia Commons

Plaza Mayor, León, Spain | ©José Luis Filpo Cabana / Wikimedia Commons

Det inkluderer blant annet cecina (saltet tørket kjøtt), Valdéron- ost, botillo (svinekjøtt) og smakfulle Bierzo. Det er regionale matvarer på sitt aller beste og rundt ethvert lite hjørne serveres rettene i tapasform til et godt glass lokal vin. Det er så avslappende og uformelt å gå rundt i den lille byen og bare slenge innom en café, bar eller restaurant med masse liv og glede i å servere fantastiske lokale råvarer.

Léon har flest barer per innbygger av hele Spania som tilsvarer 5 barer per 1000 innbyggere. I tillegg har de over 1200 restauranter og mange av de finnes i Michelin guiden. Så hvis ”value for money” er et tema så er det få byer i Europa man kan spise mat av høy kvalitet og betale så lite for et måltid av ypperste klasse. Det ble virkelig en kulinarisk matreise de dagene vi var der. Selv om man ikke leser seg opp på hvilke restauranter som er best, er det vanskelig å finne et dårlig sted. Byen er også kjent for å være startstedet for pilgrimsvandringen til Santiago de Compostela.

Før i tiden var det flere spanske byer som serverte gratis tapas med drikke, nå er det sjeldent. Léon er en av de få byene som holder fast ved denne gamle tradisjonen. En rimelig kveld på byen er å drikke god vin og allikevel bli mett.

Hallen til klubben Ademar Léon.

Hallen til klubben Ademar Léon.

Kristian har bodd over 4 år i Léon og det var stort å få oppleve den byen som var starten på hans utelandskarriere i Ademar Léon. Årene ga han både Europa Cup gull og flere titler, men han minnes vel så mye all den gode maten og gjestfriheten til folket. Vi møtte gamle kolleger og venner som mimret gode historier og delte med seg alt byen har å by på.

Anbefaler et besøk i den koselige restauranten Zuloaga

Anbefaler et besøk i den koselige restauranten Zuloaga

nh_collection_plaza_mayor-102-rooms.jpg

Vårt hotell NH Collection Léon ligger på markedsplassen Plaza Mayor, bilfritt men allikevel støyete fra alle barene rundt. Men så er man også midt i kjernen og føler byens puls. Deilig å bo sentralt og alt i gangavstand. Hotellet holder en grei standard, store enkle rom og alle med en liten balkong. Men lufteanlegget fungerer ikke godt når det er varmt om natten og det går ikke å ha opp balkongdørene fordi det buzzer utenfor fra morgen til sene nattetimer. Spanjolene har lakenskrekk uansett om det er mandag eller lørdag. Vi var i seng før nattklubbene åpnet kl 3 og slapp inn de danseglade som holdt det gående til frokost. Frokosten på hotellet er en skikkelig opptur og sammenlignet med mange av luksushotellene vi har bodd på er dette noe av det bedre. Kanskje matmekka stempelet gjør at samtlige i byen vil heve standarden for turister som kommer.

leon-farmers-market.jpg

Lørdag morgen våknet vi til at markedsplassen var fylt til randen av boder fra bønder som solgte frukt og grønnsaker. Lukten og fargene var en sanseopplevelse i seg selv. Det frister å bli vegetarianer når man møter dette. Vi spaserte rund i de trange gatene, fikk smakebiter fra bøndene og tok en cortado utenfor den store katedralen. Santa María Katedralen rager i bybildet og er mest kjent for sine flotte glassmalerier.

Et annet viktig bygg er Basilica of San Isidoro. Det er en romansk kirke og gravplass for en av Leons middelalder konger.

På lørdag var det duket for bryllup til en av Kristians nærmeste venner den tiden han bodde i Léon. David og Laura giftet seg i kirken som lå på Plaza Mayor. Det er en mer uformell stemning i kirken, og mye latter når presten talte. Det ble en seremoni fylt med sang, glede, taler fra de nærmeste og noen alvorsord fra presten om kjærligheten. En helt magisk stemning. Bryllupet var rene folkefesten og det ble en fantastisk fin avslutning på våre dager i Léon.

IMG_4189.jpg

Note to self: ikke booke hjemreise dagen etter et spansk bryllup! Vi reiste med ekspresstog til Madrid, fløy deretter til København og så til Oslo. Og ta med ordboka, nesten ingen snakker engelsk. 

Gode restauranttips her: https://theculturetrip.com/europe/spain/articles/the-10-best-restaurants-in-leon-spain/

Siri startet i restaurantbransjen allerede som 16-åring og fortsatte innen hotell da hun var ferdig med videregående. Siri har over 20 års erfaring fra ulike lederstillinger i hotellbransjen, blant annet Grand Hotel i Oslo. Der var hun hotellsjef i fire år og stod bak konseptet Ladies Floor. Deretter ble hun prosjektleder og konseptutvikler for hotellet THE THIEF på Tjuvholmen. Det ble hennes største prosjekt noensinne. Fra 2014 til 2016 jobbet hun som kommunikasjonssjef for THE THIEF og Tjuvholmen. Men januar 2016 startet Siri selskapet Story Days. Som rådgiver og prosjektleder, hjalp hun kunder med helhetlige strategier, konsepter og løsninger innen kommunikasjon, markedsføring og PR. Siden oktober 2017 har hun påtatt seg oppgaven om å være med å utvikle to av Norges mest spennende hotellprosjekter, Amerikalinjen ( åpner 15.mars 2019) og Sommerro (åpner våren 2021) , begge i Oslo. De neste årene skal hun ha full fokus på konseptutvikling og branding for de to nye hotellene, samt ivareta posisjonen til THE THIEF.  Som hobby skriver hun om hoteller hun har besøkt eller vil besøke, og følger du Siri her, på Facebook eller Instagram vil du garantert få gode hotelltips!